פיצוץ בועת הנדלן בסין היא רק שאלה של זמן , הבעיות המבניות בסין לרבות בועת הנדלן יגרמו לסין לשקוע
סין סובלת שנים רבות ממשבר נזילות משמעותי שהתעצם בתקופת הקורונה עקב מדינות zero covid בה הטילה סגרים הרמטיים תקופה ארוכה
התוצאות הם אובדן אמון של הצרכנים בכלכלה ובעיות שרשרת האספקה שגרמו למדינות המערב להבין שהם חייבות להוציא פעילות ייצר למדינות אחרות.
מדד המניות הסיני מציג ביצועים חלשים דרמטיים , לשם השוואה בעוד שמדד s&p עלה 80% ב- 5 שנים האחרונות , המדד הסיני ירד 43% בתקופה זו.
סין היא הכלכלה השנייה הגדולה בעולם , ולא ניתן שלא להיות מופתעים מהפער שנוצר בין הביצועים בשווקים הפיננסים ועד כמה הבורסות הגדולות בעולם פשוט מנותקות ממה שמתרחש בסין , במאמר זה אנו טוענים שזה רק עיניין של זמן שהבעיות בסין ייפגעו בכלכלה העולמית , נראה שהממשל הסיני קונה זמן בפתרונות קסם אך ללא טיפול בשורש הבעיה נראה שמיתון עולמי כתוצאה משקיעת סין זה רק עיניין של זמן .
סין מקיימת קשרי מסחר רחבים עם המערב , מדינות דרום אמריקה , אפריקה , אוסטרליה ועוד , מיתון בסין יגרור את העולם ואנו קרובים לכך
אז מדוע זה טרם קורה ?
סין התאהבה ברעיון של לדחות את הבעיות באמצעות הרחבת החוב , והזרמת הון לבנקים ולשוק המניות , זה עבד לה נהדר 40 שנה אך משהו קורה בעשור האחרון ונראה שפתרונות הקסם כבר לא יכולים לעבוד ואנו קרובים ליותר מתמיד למשבר אמיתי ונסביר :
קצב הצמיחה יורד משמעותית , אמון הצרכנים בשפל , סין נכנסת לתהליך דפלציה מסוכן , מדדי הייבוא והייצוא יורדים בעקביות , אבטלת צעירים , חובות אדירים , בעיות דמוגרפיות , ועיקר הבעיה בבועת הנדלן , שוק שמהווה 15% מהתמ״ג שיגרור שפל כלכלי חסר תקדים , מחירי הדירות יורדים בעקביות , התחלת הבנייה יורדת בעשרות אחוזים מדי שנה , עודף ההיצע המשמעותי חייב פתרונות מבניים וקשים והממשלה מסרבת להכיר בכך.
"סין התאהבה ברעיון של לדחות את הבעיות באמצעות הרחבת החוב , והזרמת הון לבנקים ולשוק המניות , זה עבד לה נהדר 40 שנה"
דני בריטמן
אז מה ממשלת סין עושה?
בעיקר פתרונות של הזרמת הון שנותנים פתרון רק לטווח קצר אך לא יכולים לפתור בעיות שורש, בשבוע החולף התבשרנו כי הממשלה הורידה את יחס הרזרבה לבנקים , במילים אחרות מקלה על הבנקים ומתמרצת אותם לתת אשראי כדי לאושש את המשק , בנוסף לכך הממשלה השיקה תוכנית לרכישת מניות בבורסה המקומית בהיקף של 2 טריליון יואן ( כ- 300 מיליארד דולר) סכום העתק מגיע מיתרות החברות הציבוריות ומהוות כ – 8% מסך ההון של המניות בבורסה , בטווח הקצר מהלכים אלו הזניקו את המדדים לעלייה דו יומית של 8% .
פתרונות אלו לא רק שלא יועילו לסין להימנע משפל כלכלי חסר תקדים אלא גם יעצימו אותו כי החובות רק עולים , התרחיש ההגיוני הינו שקיעת סין לעשורים אבודים בכלכלה , התרסקות שוק המניות ושפל כלכלי נוסח יפן בשנות ה – 90 וארצות הברית בשנת 1929 . השאלה שנשאלת מתי שקיעתה של סין תקח גם את העולם למיתון ??
אנו מאמינים שזה יקרה אפילו בקרוב.