מהפכת הבינה המלאכותית בהשוואה למהפכת האינטרנט חלק 3 – האם אינבידה עשויה לקרוס כמו שסיסקו קרסה בפיצוץ בועת הדוט קום?

מאמרים הקודמים  סקרנו את מהפכת הבינה המלאכותית בהקשר לשלבי המהפכה , והדגשנו כי עיקר המהפכה כעת מתרכזת בפיתוח תשתית ומרוץ השקעות הון אדיר על ידי ענקיות הטכנולוגיה.

במאמר זה נסקור בצורה מעמיקה את מהפכת הבינה המלאכותית בהשוואה למהפכת האינטרנט ובפרט ההשוואה בין סיסקו מלכת תשתיות האינטרנט שהייתה חלוצת מהפכת האינטרנט מול אינבידיה מלכת תשתיות הבינה המלאכותית.

רקע – מהפכת האינטרנט ובועת הדוט קום בהשוואה למהפכת הבינה המלאכותית

מהפכת האינטרנט התרחשה בסוף שנות ה- 90  , במהלך 4 שנים בין 96-00 מדד הנאסדק עלה מעל 400% . למהפכת האינטרנט ומהפכת הבינה המלאכותית ישנם קווי דמיון רבים שעשויים לתת לנו כלים לנתח את העתיד לבוא במהפכת הבינה המלאכותית גם בהקשר הזמן  שייקח לצרכנים ועסקים לשלב כלי בינה מלאכותית בחייהם ובעסקיהם וגם מבחינה פיננסית ( סיכונים והזדמנויות בעסקים )

קווי הדמיון:

  • בדומה למהפכת הבינה המלאכותית גם במהפכת האינטרנט השלב הראשון בריצת שוק המניות התבססה על מניות תשתית ובראשם חברת סיסקו שהייתה בסיס החדשנות בתשתית האינטרנט שהיא סיפקה  , למעשה ללא סיסקו בשלבים הראשונים לא הייתה מתאפשרת פעילות האינטרנט , מניית סיסקו עלתה במהלך 96-00 20,000 אחוזים והגיע לשווי של כ- 500 מיליארד דולר ( שווי עצום במונחים של סוף שנות ה-90)  , משקיעים האמינו שצמיחתה של סיסקו תמשיך ככל שמהפכת האינטרנט תתקדם  , הדבר דומה מאוד לאינבדיה של ימינו שהגיעה נכון לכתיבת שורות אלו לשווי דמיוני של 3טריליון דולר בדרך אולי להפוך לחברה הגדולה בעולם , בדומה לסיסקו אינבדיה הינה מובילת תשתיות השבבים במהפכת הבינה המלאכותית
  • התלהבות משקיעים , עלייה במדדי מניות טכנולוגיים ובעיקר טירוף הנפקות חדשות – בדומה למהפכת האינטרנט גם מהפכת הבינה המלאכותית מאופיינת בהתלהבות רבה של משקיעים שמעלות את מדדי מניות הטכנולוגיה לשיאים חדשים , ההתלהבות נעוצה באמונה של מהפכה בקנה מידה היסטורי שישנה את האופן בו אנו צורכים וישנה את פני הכלכלה העולמית , התלהבות זו באה לידי ביטוי גם בתחילת מגמה של הנפקות מיזמי AIההנפקות כרגע הם בעיקר בשוק הפרטי , OPEN AI ביצעה מספר סבבי הנפקות בשווי מעל 100 מיליארד דולר , מיזם AI של אילון מאסק השלים גם הוא סבב הנפקה בשווי מעל 20 מיליארד דולר , חושב לציין כי החברות הנ"ל הפסדיות ורווחיות לא צפויה לקרות בתקופה הקרובה .

מדוע הבורסה האמריקאית קרסה בתחילת שנות ה- 2000?

אחרי ראלי אדיר של  יותר מ- 400% במדד נאסדק הבורסה האמריקאית התנפחה לממדי בועה ( אחת הבועות הגדולות בהיסטוריה)  , מכפיל מדד נאסדק הגיע בשיא ל- 40 , ריבוי ההנפקות הוביל חברות חדשות ללא שום פעילות כלכלית ריאלית משמעותית שיכולות  להצדיק את הערכות השווי המופרכות שהגיעו אליהן ( רוב החברות היו הפסדיות) , והסיבה החשובה ביותר היא שהצרכנים לא אימצו את כלכלת האינטרנט כפי שהשוק צפה באותם שנים , סיבות אלו גרמו לקריסה מפוארת בבורסת נאסדק שבמהלכה קרס מדד נאסדק ביותר מ-80% ומניית סיסקו קרסה יותר מ- 90% מרמות השיא , הקריסה נמשכה כשנתיים בהם ארה"ב שקעה במיתון והתחילה בתהליך הורדת ריבית.

אימוץ כלכלת האינטרנט החל מ- 2002 הציתה ראלי חדש ומהמם במשך 20 שנים

להלן החלק המעניין בהתנהגות שווקים פיננסים בעידן של מהפכות : מההיסטוריה לרבות מהפכת האינטרנט אנו לומדים כי כאשר השוק הפיננסי מבין שיש מהפכה בסדר גודל היסטורי הוא לוקח איתו את מדדי המניות לראלי חסר מעצורים , לעיתים ללא הבחנה וללא הגיון  , הסיפור של האינטרנט היה כה חזק שהמשקיעים התעלמו לחלוטין מכל כלי הערכות שווי בסיסיות שנהוגות בתמחור חברות וניפחו מניות לממדי ענק ללא שום התכנות פיננסית להצדיק הערכות שווי אלו , תהליך זה חוזר על עצמו פעם אחר פעם ואולם נראה שבמהפכת האינטרנט הדבר היה קיצוני.

התהליך המעניין היה שכלכלת האינטרנט אתנו והיא אכן שינתה את העולם אז מדוע השווקים קרסו?

הם פשוט מהרו מדי והקדימו את זמנם  , כך פועלים שווקים פיננסים באירועי קיצון וזה הלקח המרכזי למהפכת הבינה המלאכותית , הראלי במניות בין 96-00 לא היה מבוסס על אימוץ האינטרנט, לא היה מבוסס על רווחיות , אלא על ציפיות בלבד וברגע שהמשקיעים הבינו זאת הם שלחו את השוק לאחת הקריסות הגדולות בהיסטוריה, ואולם דווקא שהכל היה נראה אבוד הצרכנים החלו לאמץ את האינטרנט וענקיות טכנולוגיה חדשות הגיעו:

  • 2002 – גוגל משיקה את מנוע החיפוש.
  • 2004- פייסבוק משיקה את הרשת החברתית הראשונה בעולם
  • 2004- אמזון משיקה את AWS חברת הענן הגדולה בעולם.
  • 2008- אפל משיקה את האייפון – הסמארטפון הראשון בעולם.
  • 2010 – מהפכת הקישוריות תופסת תאוצה בתחומי : שבבים,חוות שרתים,מחשוב ענן,כריית קריפטו, גיימינג, אבטחת סייבר.
  • 2020 – משבר הקורונה מכניס ממד חדש של עבודה מהבית ומשנה סדרי עולם.

תרשים אימוץ כלכלת האינטרנט לפי שנים :

ראלי 20 שנה הסתייע בתמיכה פיננסית חסרת תקדים

מדד הנאסדק רשם שפל של כ- 1500 נקודות בנובמבר 2002 וטיפס כ- 1000% עד נובמבר 2021 כאשר הגיע ל- 15500 נקודות בנובמבר 2021 , הראלי הסתייע באימוץ כלכלת האינטרנט כפי שהוצגה בשקף הקודם , יחד עם זאת הראלי התבסס לא מעט על עידן של כסף זול והרחבות כמותיות משמעותיות של הבנק המרכזי האמריקאי , למעשה 2 עשורים אלו התבססו ברובן על ריביות נמוכות היסטורית ועל 4 הרחבות כמותיות שבמהלכן הזרים הבנק המרכזי האמריקאי כ- 7 טריליון דולר למערכת הפיננסית על יד רכישת אג"ח ממשלתי  , מצב זה של אימוץ צרכני חסר תקדים של כלכלת אינטרנט ובסיוע של תנאים פיננסים נהדרים גרם לאחר ממהלכי העליות המרשימים בהיסטוריה

מדד נאסדק בחתך רב שנתי-

תחזית ל- 5 השנים הקרובות למדד הנאסדק בהתבסס על הפקת הלקחים ממהפכת האינטרנט

מדד הנאסדק עשוי לעלות עוד כ- 30%-40% ולהגיע לכ- 22,500 נקודות , הראלי יימשך עוד כשנה אולי יותר בהתבסס על המשך השקעות הון מצד ענקיות הטכנולוגיה בתשתית הבינה המלאכותית, הנפקות חדשות וכניסת שחקנים חדשים לשוק , בתרחיש זה לאינבדיה צפי עתיד ורוד לתקופה הקרובה , יחד עם זאת עלינו להזהיר כי תגיע קריסה בשוק המניות בשנתיים הקרובות על בסיס מאפיינים דומים שראינו במהפכת האינטרנט  , להלן 2 סיבות עיקריות :

  • השקעות הון מטבעם הינן מחזוריות , לא סביר שהקצב הנוכחי יימשך ולהערכתנו תתחיל ירידה הדרגתית בהשקעות בשנתיים הקרובות , ירידה זו תתבטא בהקטנת צמיחת ההכנסות והרווחים של חברות תשתית הבינה המלאכותית.
  • להערכתנו לא צפוי אימון צרכני ( BTC) מאסיבי בשנים הקרובות כשם שאימוץ כלכלת האינטרנט לקח יותר מ- 10 שנים , כך הגיוני שיקרה לאימוץ יישומי הבינה המלאכותית ( במאמר הקודם עדכנו שהאימוץ כעת עומד על כ—4% בלבד )

הקריסה תתרחש כאשר המשקיעים יבינו שמגמת השקעת ההון נעצרה , אנו נראה אכזבה בדוחות והמשקיעים יתפכחו מההתלהבות , כתוצאה מכך מדד הנאסדק צפוי לקרוס להערכתנו יותר מ-40%

ואינבדיה צ פויה לקרוס יותר מ- 50% .

אבל…..  בקצה למשקיעים הסבלניים והאסטרטגיים תחכה הזדמנות פז כפי שהיה בשנת 2002 , להערכתנו בשנת 2027-2028 נכנס למחזור עליות חדש ארוך טווח מבוסס אימוץ מאסיבי צרכני של יישומי בינה מלאכותית  ,  החלק היותר מעניין הוא שאינבדיה לא צפויה להוביל אותו אלא חברות חדשות שיהפכו לענקיות הטכנולוגיה הבאות , אלו יהיו חייבות להיות חברות שפונות ישירות לצרכנים כפי שגוגל אמזון ואפל עשו זאת בשנות ה- 2000.

לסיום לא יכול מבלי לציין את מורשתו של באפט  , שימו לב למה שאמר גרג אייבל- היורש של וורן באפט בכנס השנתי של ברקשייר למשקיעים :

" כולם רוצים להשקיע בדברים אופנתיים כמו יצרנית השבבים אנבידיה, אבל הפנה את תשומת הלב לנגזרות של האירוע הזה. למשל, ברקשייר מחזיקה בהרבה תחנות כח בארה"ב. בגלל הדאטה סנטרים והצרכים של מערכות הבינה המלאכותית הביקוש לחשמל באזורים מסוימים בארה"ב יוכפל ב־15 השנים הקרובות. כלומר, מה שלקח לאמריקאים 100 שנה לבנות, הם יצטרכו להקים באותה תפוקה ב־15 השנים הקרובות"

כשכולם באו לחפש בקליפרוניה זהב במאה ה־19. בסוף מי שהרויח הכי הרבה היה מי שמכר למחפשים את אתי החפירה. קשה מאוד לדעת מי יהיו המנצחים ב־AI. לפעמים יותר קל לדעת מי יהיו אלה שימכרו להן את אתי החפירה.

*האמור בפוסט זה אינו מהווה ייעוץ פיננסי, המלצה או הצעה לפעולה כלשהי. כל השקעה במוצרים פיננסיים כרוכה בסיכון להפסד, כולל הפסד מלא של סכום ההשקעה. בימניב בע"מ לא תישא באחריות לנזקים שייגרמו כתוצאה מהסתמכות על המידע. השימוש במידע הוא על אחריות המשתמש בלבד.

תוכן עניינים

רוצים להתייעץ?
לתאם פגישה אישית?
נשמח לעמוד לרשותכם.

בואו נקבע פגישה עוד היום.

דילוג לתוכן