הבחירות בארצות הברית 2024
בעוד קצת יותר מחודשיים יערכו הבחירות בארצות הברית 2024, טראמפ מתמודד מול האריס בתקופה גיאופוליטית מורכבת , מציאות כלכלית באי ודאות רבה שמעלה שאלות על סביבת הריבית , האינפלציה , החוב הלאומי של ארצות הברית , מעמדה של ארצות הברית בעולם ועוד..
נראה שליישום המדיניות הכלכלית של מי שייבחר יהיו השלכות רבות על השאלות שהועלו
במאמר זה נסקור את עיקרי האג'נדה של המתמודדים ועל ההשפעות הצפויות על הסקטורים השונים בשווקים הפיננסים , ננסה לעמוד על אסטרטגיית השקעות נכונה שמתאימה לאג'נדה של כל אחת מהמועמדים ואיזה סקטורים צפויים להנות בכל מקרה
עיקרי האג'נדה הכלכלית של טראמפ
סוגיית המהגרים – בארה"ב כ-11.5 מיליון שוהים בלתי חוקיים, לרבות ילדים, כ-7.5 מיליון מהם עובדים ומהווים כמעט 5% מכוח העבודה. אך כשמדובר בתעשיות הצווארון הכחול המספרים גדולים בהרבה. כך מהגרים בלתי חוקיים מהווים 25%־35% מעוזרות הבית ועובדי הנקיון. הם גם מהווים 15%־20% מהעובדים בסקטור הדיור המוגן. כ-22% מהאחים והאחיות המעשיות הם מהגרים בלתי חוקיים, וכך גם 25%־30% מהגננים, 30־40% מעובדי הבניין והתשתיות, וכ-30% מהשיפוצניקים ( מקור: גלובס)
טראמפ לוקח פה סיכון מכיוון שיישום האג'נדה בסוגיית המהגרים עשויה להקפיץ חזרה את האינפלציה לאור עלייה דרמטית בהוצאות השכר, יחד עם עליית מחירי מוצרי המזון, השיפוצים והבנייה, המהגרים מהווים משקל רב בעבודות הקשות של אמריקה ובזול וויתור עליהם עשוי לזלוג במהירות לשוקי ההון והמשבר הכלכלי יפגע גם בחסכונות
שאלת החוב האמריקאי ומעמדה של ארצות הברית בעולם – לאחרונה טראמפ התבטא בחריפות נגד טאיוואן בסוגיית העזרה הצבאית והביטחון שנותנת ארצות הברית לטאיוואן – טראמפ הצהיר שהוא דורש תשלום עבור ההגנה שמספקת אצות הברית , שורש המדיניות נהוגה עוד משנת 1979-חוק בשנת 1979 חוקק ה"חוק היחסים עם טייוואן" (TRA Taiwan Relations Act) הקובע את הבסיס החוקי ליחסים עמה וכולל את התחייבויותיה של ארה"ב כלפיה: אספקת נשק, שיתוף פעולה כלכלי, והבטחת הגנתה וביטחונה. בשנת 1982 הוסיף הנשיא רייגן את "ששת ההבטחות וההתחייבויות", בהם התחייבה ארה"ב כי לעולם לא תנטוש את החוק משנת 1979, ביטול חד צדדי של חוק זה עשוי לפגוע קשות באמינותה של ארצות הברית וביחסיה עם בעלות בריתה באזור אסיה ( יפן, דרום קוריאה, טאיוואן) , נוסיף על כך שתעשיית ייצור השבבים מרוכזת בטאיוואן על יד חברת TSMC שמהווה מוקד ידע קנייני הגדול בעולם ויכולת ייצור השבבים הגדול בעולם , למהלך חד צדדי כזה יכול להיות פוטנציאל הרסני לתעשיית השבבים בעולם לרחבות החברות האמריקאיות שתלויות בטאיוואן ולכך צריך להוסיף את הסיכון באמון ההשקעה בארצות הברית וביכולת של ארצות הברית לגייס חוב , נוסף על כך טראמפ ידוע בכוונות שלו לנטוש את ברית נאטו בטענה שארצות הברית לא צריכה לממן את הברית , טראמפ טוען כי ארצות הברית נושאת בנטל המרכזי של מימון נאטו והוא יעדיף לשקול יציאה מהברית.
נראה שהמגמות הללו הם רחוקות מיישום בשלב זה ומודבר בהצהרות בלבד , אך כפי שאנו מכירים את טראמפ הדברים יכולים גם לקבל תפנית , במידה וטראמפ ייבחר לממש את הצהרותיו נגד נאטו ונגד טאיוואן ניכר כי ארצות הברית תתקל באובדן אמון מהקהילה הבינלאומית דבר שעשוי לפגוע במעמד הדולר ולסכן את החוב הלאומי של ארצות הברית
הקלה רגולטורית על סקטור הפיננסים – טראמפ מגיע מהקהילה העסקית ובעיקרי אג'נדה שלו הקלה אגולטורית על סקטור הפיננסים – טראמפ עשוי להמשיך ולהוריד חסמים ולהקל ברגולציה על הבנקים והסקטור הפיננסי. הוא עשוי להקל למשל על יחס הלימות ההון (יאפשר הגדלת מתן האשראי ע"י הבנקים )
הפחתת מיסים – טראמפ מעוניין להמשיך במגמה אותה התחיל בקדנציה הקודמת ולהפחית מס חברות ל- 15-20% , הפחתת מיסים הינה פרקטיקה ידועה אצל רפובליקנים וניכר שטראמפ מוביל קו ברור בנושא זה.
עיקרי האג'נדה הכלכלית של קמלה האריס
"להבדיל מדונלד טראמפ, תמיד אשים את מעמד הביניים ואת המשפחות העובדות במקום הראשון".
האריס השיקה לפני מספר שבועות את עיקרי התוכנית הכלכלית שלה , הקו שהיא נוקטת בו היא העדפת מעמד הביניים והמשפחות העובדות על פני התאגידים הגדולים
האריס הכריזה שהמאבק ביוקר המחיה יעמוד בראש סדר העדיפויות שלה ב-100 הימים הראשונים שלה בבית הלבן — ויכלול איסור פדרלי חדש על הפקעות מחירי מזון.
כמענה למחסור בדיור בארה"ב, אמרה האריס כי תקדם תמריצים חדשים שיביאו לבניית שלוש מיליון יחידות דיור חדשות בתוך ארבעה שנים. היא גם הבטיחה להגדיל את הזמינות של דיור בר השגה, ואמרה כי תוצע מקדמה בסך 25 אלף דולר כסיוע לרוכשי בית ראשון.
העלאת שכר המינימום וביטול המיסים על טיפים לעובדים בתחום האירוח והשירות
"כלכלת הזדמנויות"
האריס מכוונת את האג'נדה הכלכלית למשפחות עובדות ולמעמד הבינוני, לאנשים צעירים, ולבני מיעוטים , הרעיון של כלכלת הזדמנויות הינה מתן הזדמנות לעובד הפשוט ולאזר הפשוט ללא קשר לגובה שכרם או למקום המגורים שלהם — תהיה אפשרות להצליח כלכלית.
הסקטורים שיושפעו מבחירתה של האריס בבחירות בארהב 2024.
אנרגיה מתחדשת
באופן כלל אפשר לומר שהדמוקרטים יותר חיוביים כלפי סקטורים של אנרגיה מתחדשת. ביידן היה נחוש להילחם בשינויי האקלים, והאריס לא צפויה להנהיג מדיניות שונה מזו של ביידן. האריס צפויה להמשיך להעדיף השקעות באנרגיות מתחדשות, בעיקר על ידי הקלות והטבות במס. ביידן הקשיח את היד לגבי חיפושי נפט חדשים, הכביד את הרגולציה על גופי הנפט, תוך מגבלות על צינור הנפט הענקי צינור Keystone. טראמפ מאידך, עשוי לבטל הטבות במס לחברות אנרגיה מתחדשת, ולהעביר את התמיכה הפדרלית לחברות אנרגיה פוסילית.
קנאביס
ביידן הנהיג מדיניות סבלנית כלפי לגליזציה של קנאביס , האריס התבטאה בעבר בעד לגלזציה לקנאביס, אין עדיין ודאות לגבי המדיניות אך סביר שבחירת האריס תסייע לתחום.
שירותי רפואה
האריס התבטאה בעבר בעד הרחבת תוכנית Medicare לכלל האזרחים בארה"ב. זה עלול לפגוע בביטוחי הבריאות הפרטיים, אבל זה יגדיל משמעותית את ההוצאה הממשלתית על שירותי רפואה. ההשפעה כאן לא חד ערכית, מה גם שהאריס עדיין לא התבטאה באופן מובהק בנושא.
הסקטורים שיושפעו מבחירתו של טרמפ
תעשיה
טראמפ מדבר על Make America Great Again, וזה בעיקר מתכוון לעודד תעשייה מקומית, בין אם על ידי עידוד ותמריצים, ובין אם על ידי חסימת יבוא ממדינות אחרות על ידי מכסים. לאור זאת, סקטור התעשייה אמור ליהנות מבחירת טראמפ. עקרונית דווקא החברות הגלובליות, עלולות להיפגע מהמכסים, שכן הן מייבאות לא מעט רכיבים מחו"ל, ומכסים עשויים לעלות את עלויות הייצור של חברות אלה. כך שבמידה וטראמפ ייבחר ואכן יטיל מכסים, דווקא חברות מקומיות יותר עשויות להרוויח מכך. דגש על תעשיית הפלדה, ועל תעשיות כבדות שיושבות בתוך ארה"ב במדינות שמכונות Rust Belt, מדינות בהן יש תעשיית פלדה, תעשיית רכב, ותעשייה כבדה.
בטחון
הגנה ונשק. טראמפ התבטא מאוד בעד החזרת ארה"ב למקומה ההגמוני בשליטה הגלובלית, בין היתר על ידי חיזוק הצבא. טראמפ זוכה לאהדה בקרב גופים בטחוניים, וזכה לתמיכה של ה-NRA. להבדיל מהאריס, שמעוניינת להגביל את הצריכה של נשק להגנה עצמית, ואולי אף לבטל זאת לגמרי, טראמפ לא מעוניין לשנות את המצב הקיים. טראמפ הודיע שבכוונתו להשקיע בצבא
קריפטו
טראמפ התבטא בעבר באופן חיובי כלפי מטבעות קריפטו. הוא אף קיים כנס בחירות בכנס שקשור לתחום, שריכז פעילים רבים מתחום תעשיית הקריפטו. מאידך, בלי קשר לטראמפ, ראוי לזכור שתחום הכרייה, הבלוקצ'יין והקריפטו זכו לרוח גבית משמעותית בתקופת ביידן, לאור אישור ה-SEC לאפשר למשקיעים מסחר בתעודות סל על ביטקוין, ולאחרונה גם על את'ריום.
אנרגיה
טראמפ מאוד חיובי לגבי אנרגיה פוסילית. המשפט הידוע שלו הוא Drill Baby Drill. מבחינתו של טראמפ ארה"ב שיושבת על עתודות נפט ענקיות, תעשה טעות נוראית, כלכלית ואסטרטגית, אם לא תפיק את הנפט הזה, בין היתר באמצעות קידוחים אופקיים, טכנולוגיה שידועה בשם Hydraulic Fracturing, או בקיצור Fracking. טראמפ גם מתכוון לחדש את מיזם צינור הנפט הענק Keystone Pype, מיזם שיסייע גם הוא לחברות האנרגיה.
פיננסים
העובדה שטראמפ מגיע מעולם העסקים, צפויה לשרת את הסקטר הפיננסי. במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ הוא היה בעד צמצום רגולציה, בין היתר גם על הסקטור הפיננסי. לכן סביר להניח שהוא ימשיך בקו הזה. טראמפ צמצם חלק מה-Dodd-Frank Act שהשית רגולציה כבדה על הסקטור הפיננסי לאחר משבר הסאבפריים. בנקים מקומיים ואזוריים אמורים ליהנות מבחירה של טראמפ בהבחירות לנשיאות ארצות הברית 2024, לאור צפי בהקלה בדרישות ההון, וגם בכל הקשור להגבלים עסקיים.
סקטור השבבים
סקטור נוסף שבו סביר להניח האריס תמשיך את המדיניות של ביידן, קשורה לשבבים. ביידן העביר את ה-Chips and Science Act לתמוך בתעשיית השבבים, תוך העדפת ייצור בארה"ב. סביר להניח שהאריס תמשיך את התמריצים לחברות השבבים.
סקטור השבבים אמור גם הוא ליהנות במידה וטראמפ ייבחר, שכן זה ממשיך את המדיניות של Make America Great Again. כלומר להביא חזרה מפעלים לארה"ב, לייצר מקומות עבודה בארה"ב על חשבון מדינות אחרות. בטח בתעשייה כל כך חשובה כתעשיית השבבים.
ממה להיזהר
חשיפה לסין. ביידן, וגם האריס בהיבט הזה לא שונים דרמטית מטראמפ. ביידן השית מכס על רכבים סיניים. כך שאם צריך להעריך, הייתי שם קרנות עם חשיפה לסין, כקרנות שעדיף להימנע מהן בעת הנוכחית, שכן ללא תלות בזהות הנשיא, יש סיכוי שיחסי הסחר בין סין לארה"ב יחוו תנודתיות.
הנחת עבודה
בהיבט של ייצור ותעשייה, שני הצדדים תומכים בייצור מקומי, והעדפה של תעשייה אמריקאית, תוך הגנה מפני תחרות בעיקר מסין.
המשקיע הקטן בעולם הגדול – פרק 33: בחירות בארה"ב והשפעתן על השוק + אסטרטגיית השקעות לתקופת הבחירות
בפרק החדש של הפודקאסט, אנחנו צוללים לעומק הבחירות בארה"ב והשפעתן הצפויה על השווקים הפיננסיים. נדבר על כל אחד מהמתמודדים לנשיאות, איך תוצאות הבחירות עשויות להשפיע על סקטורים שונים, וכמובן – נציע אסטרטגיות השקעה לתקופה הקרובה.
🎧 האזינו עכשיו לפרק המלא: